Monday, 9 September 2013

DIY Tudung Chifon Halfmoon

Apa khabar semua? Mood raya lagi ke?  Mood raya haji tak lama lagi. Sebenarnya dah lama dalam draf posting nih masa Ramadhan lagi tapi tak publish pon sampai habis Syawal sudey..

Mood raya berkurangan dengan peningkatan usia. Persiapan ala kadar sahaja. Ala kadar pon banyak juga belanja bila dikira-kira. Jadi yang mana kita boleh kurangkan berjimat, kita jimatlah. Salah satunya tudung, langsir, bikin sendiri sahajalah yer.
Baju raya anak-anak, suami dan diri sendiri sudah diselesaikan sebelum ramadhan menjelang lagi. Memudahkan. Letih menguak orang bila membeli belah di bulan puasa ni. Tak berdaya dibuatnya! Shopping lagi penat dari naik gunung! fuh!

Menyogo baju 3 anak dare sebelum ramadhan. Terima kasih incik SOGO! jarang soping ..sekali soping pepaham je le...


Belanja agak besar membeli baju raya anak-anak.. Belum baju ibu anak yg ada 12 pasang.. erkk.. (kosongkan rak kain yang dah kumpul banyak tahun kekdahnya!!!) incik suami dah tanya, kain yang abang belikan tahun 2009 bila nak jahit? hehehe... ye ye.. nak jahitlah ni......sekaligus jahit, banyaklah belanjanya... so kena jimat tang lain ni.. Nampaknya budget tudung dah lari ni.. kena buat sendirilah gamaknya...

Nih antara kain chiffon yang sempat dibeli ...

kain chiffon from jackel trading.  12 henget semeter salelah sangat katanya. ( takde maknanya taim tak sale pon gitu gak regenya ) Tak sempat beli byk warna dek mahu jemput anak pulang dr sekolah.. oh.. jadiklah dpt beberapa helai saje...
Seksa nak memotong kain, ada saja kaki kecik berlari-lari atas kain nu... tangkap kasi geget itu kaki...
Ukur tudung secukup rasa, lebih baik jika ada sample tudung sedia ada. Leh main tekap jek ukur.

Ukuran terpulang pada kita.. bagi yang suka Shawl panjang dan labuh, kain kena lebih kurang2 1.8meter. Saya banyak beli 1 meter sahaja. Dpt 2 keping shawl pendek. Dasar jimat. Nak buat double layer kain kena lebih dan boleh mix n match warna. 


berapa helai dapat dah ni... 

pastu g jahit tepi. gedik2 ditepinya tuh..
Bolehlah dicantum dan jahit comel-comel mencantum 2 keping shawl.



Nak comel lagi leh tarok reben-reben, manik atau lace secukup rasa.


Siap dah.. nih kire habis comei arr nih mak anak 3 nih.. :)



Reactions:

4 comments:

  1. comelllllll ibu nih...ehh, tudung ibu, hik hik hik

    ReplyDelete
  2. salam...terima kasih atas perkongsian ilmu...mudah2an murah rezeki & diberikan kesihatan yg baik & bahagia bersama keluarga tersayang...amin

    ReplyDelete
  3. terima kasih marinah. Semoga kebahagian melimpah ruah jua untuk anda sekeluarga.

    ReplyDelete
  4. 1 meter kain dpt 1 shawl pendek..jd..lebar utk lapisan pertama n utk lapisan kedua meter ye puan??

    ReplyDelete