Thursday, 25 July 2013

Ibu dan anak seiring dan sejalan, sewarna dan sekayuuu




Anak beranak pakai baju sedondon polkodot you...
err..bukan sedondon namanya... ini sekayuuu namanya.. 
Ini maknaya  tidak membazir kain yang ada.. digunakan sehingga cebisan kain yang terakhir. hehehehe..

Siap pesan ngan Aafia.. "Baju ni ibu pakai sekali ni je tau bersama-sama anak-anak ibu.. lain kali ibu pakai g kerja sahaja.. "

"Alaaaa.. kenapa ibu.. Aafia suka pakai baju sama-sama dengan ibu"...

Aafia suka..ibu tak sanggup lain kali..... desis hati kecil ibu.. hehehehe.. hahahaha...soalan dibiarkan tanpa jawapan... 

Agak kelam kabut menyiapkan gaun 3 puteri ini. Mahu dipakai semasa kenduri aqeqah 4 sepupu mereka Darwish.. Dahiyah..Amshar dan Amzar... Yeh... kemain siap berpelamin bagai.. tapi sbb kamera henpon cokia ajek..gini aje ler dapat gambarnya.

Ada banyak koleksi kain polkodot ini, Jakel buat sale kain lycra kain kosong rm7 dan kain polkodot rm10 semeter .. tuh yang sakan beli kain tuh.. ler..  dapat buatlah a few pasang blouse dan kainnya sekali untuk ibu. Gaun anak bergaun-gaun banyaknya. Yg belum siap pon ada a few pasang dan darab 3 anak dara.. polkodot belaka.. :)
Suka menjahit guna kain lycra ni. Sebab mudah untuk aku yang takde asas menjahit nih. Main balun jek tekap pakai sample baju dan kain yang ada. Potong dan  jahit. Skill cepat jahit macam orang terer-terer ajek kata emakku... hahahaha... 



Yang ini kain polkodot ibu beli 11/2 meter saja.. ada plak belen.. bikin gaun Anis ajeklah.. susahnya nak amik gambar dia asik lari tidak mahu ditangkap gambarnya.. last2 tangkap!



Janji dengan emakku ..aku akan amik kelas menjahit nanti.. tension dia melihat skill aku yang sungguh terer super saiya memotong kain suka hati saja.. hahahhaa... Masa lepas sekolah.. semua emak yang potong, daku cuma tinggal jahit sahaja. Dah kawen dan beranak pinak takan nak harap ibu  dan ibu mertua lagikan?.. potong ajeklah sendiri ikut suka hati.. belajar juga dengan emak sendiri.. tapi lebih banyak main camne nak pandai... bertahun2 macam tu... duduk asrama pula dr form 1 sampai ke IPT .. pastu duduk sendiri... bila nak belajarnya yer dok?.... tapi jadik jugak leeee bajunya walau main balun aje.. :)

InsyaAllah.. Dengan berusaha dan minat. Semuanya boleh kita lakukan... menjahit dengan skill kertas berpatern tuh nantilah.. slow-slow kayuh. AZAM!








Reactions:

2 comments: