Monday, 19 May 2014

Aku yang lapar.. lapar berpanjangan...

Alhamdulillah.. Syukur padaNya... beberapa bulan  sudah berlalu..


Bulan pertama kurang persediaan. Bukan tidak tahu.. mungkin belum tiba mood.  Belum UPT test pon dah ada feeling berbadan dua. Mendaki gunung  ketika itu asik cuak sbb balun air sebarangan.  Air dalam water blader pon tidak bersih. Gara2 lama peram last xpdc lupa basuh. Bersih lagi air minum dari dalam buluh agaknya... Ah tawakkal. Turun gunung test yeah positif. Gambar sewaktu mendaki pula gedebab semacam. Ntah dari dahulu begitu... taim plan nak conceive memang makan sedap sokmo... Alhamdulillah seperti yang diharapkan bakal berpantang dengan kehadiran anak-anak di musim cuti sekolah.... ada ka patut plan nak bersalin pada musim cuti sekolah... ... hadoii...kalau cikgu sekolah nih kire rugi berpantang taim cuti sekolah. hehehhee.... 

Bulan pertama: Lapar yang berpanjangan. Di atas meja di kantor pula hanya ada air sejuk. Jadi kerap rasa lapar dan dahaga yang membuak-buak. Rasa lapar yang tak dapat ditahan-tahan. Nak makan jam-jam tu juga rasa mengigil badan ni hahh... Bahananya medical check up pertama berat naik mencanak2 hingga 5 kilo sebulan.. amik kauu!  Penimbang nih rosak ke hapa?

Bulan ke 2 relex sikit.. dah rajin g pasar, beli sayur.. beli buah.. makan ini sahaja ketika lapar.. sayur petik sahaja dr depan monitor.. heheheh.. sayur hidroponik ni makan gitu sahaja pahit .. tapi ok jek tekak aku nih.. I love sayur... Tapi sayur segar ini hanya boleh didapati jika mengunjungi pasar karat Shah Alam. Segar gitu.. nak pergi pasar karat pula yang bercinta...

2 biji monitor dengan dekorasi sayurnya... 2 hari je bertahan sayur tu pastu hilang daunnya... hehehe
"ibu kuat makan sayur sbb itu ibu gemuk.. ayah tak makan sayur sebab itu ayah kurus.." 
err... boley gitu? 


Tiada alahan langsung kali ini.. NONE!
Tiada langsung!  feel uncomfortable sahaja selalunya...

3 puteri dahulu pon daku takde alahan sangat... ada la juga dari takde.... Mind Settingku kuat beressss... tapi merasa la juga morning sickness evening sickness bagai... muntah2... pening2.. Suami tolong masak kerana isteri alahan pon boleh dibilang sebelah jari sahaja... 

Tapiii... ada alahan salah.. takde alahan pon risau pula .... Terkenang-kenang sewaktu mengandungkan anak ke2 Ahmad Assyakirin.. tiada alahan langsung jua.. sangat aktif hingga terlebih aktif... dan Allah lebih sayangkannya... *mood sedey tetibe melande..


Namooo namoooo layan mood sedey!!! ...
I love buah-buahannn...


Petik belakang rumah.. ini timun .. timun tikus yang comel loteh...
timun juga sejenis buah jugak... :) krup krap krup krap ratah.

betik, jambu dan kundang

alamak... sekali je jumpa markisa nih kat pasar.. lepas tuh tak nampak bayang dah..

jambu madu dan mangga nih sokmo la jadi hidangan..


tak lupa juga buah Lai, epal, tembikai.. dan lain2 buah.. 

Bulan ke3 dan seterusnya lagi ok takde feeling lapar sangat dah. Tapi lo ni dah aci takde masa sokmo g pasar, mujur berkunjung ke Mahnaz Food Shah Alam... Kami memborong makanan sunnah.. Alhamdulillahhh... Oh no picture, handphone dah terlingkup dibaling anak bertuah sayang intan payungku itu...

"Siapa baling handphone ibu sampai screen pecah nih?"
"Anis laaaaaaaa.." jawab mulut comel itu dengan senyum manja dan tiada rasa bersalah...

ehek.. ciommmmm kekuat sikekkkk... gegetttt geram sikekkkkk... itu jek la yg mampu ibu buat bila geram..  "Ibu gelam Anisss" kata Anis 2 tahun 7 bulan yang belum boleh sebut huruf R.... hahahha... 

Kami beli:
- Kurma2 termasuk kurma Nabi - memaksa diri suka makan kurma biasanya bulan puasa makan seketul sahaja buat syarat..
- Buah Tiin - Ini kegemaran saya..- Mix buah-buahan blueberry dan apa berry lagi ntah..
- Badam
- Air Delima
- Rempah-rempah Nasi Arab - oh yeah murah! Safron pon murah!


- Kacang pistachios
- Coklat2 dari timur tengah.

Lain kali leh repeat lagi... Pistachios saya sekilo dah nak habis nih belum 2 bulan dah nak habis sekilo.. upsss... kurma banyak lagi... Kurma manis so takleh makan byk-byk setiap hari .. hehehe..

Amalan makan sunnah nih menyebabkan 3 bulan berat badan statik.. wahh.. kagum pula.. bulan pertama mencanak naik 5 kilo... 3 bulan selepas itu berat statik pula... penimbang rosak lagikah? hehehe... iya.. mungkin kerana saya tidak perlu lagi bangun dr meja bekerja untuk mencari sepinggan roti canai dan juga nasi lemak pada pukul 10.30 pagi! belum cerita jam 3.30 ptg dan 5.30ptg lapar lagi... ehekk... harap berat badan daku tak naik banyaklah seperti kandungan sebelumnya.. fuhh.. napsu makan tuh jangan katalah..sedappp sokmo.. masak pulak sangat rajinn... Nasi Arablah.. Nasi Berianilah... masakkkk sajokkk... beriani udang jek lom masak nih... udang besar lom jumpa .. udang mahal lo ni.. kuasa taww...


( pada yang mengandung asik muntah-muntah tuh.. bersyukurlahhh...  best tau muntah-muntah tak lalu makan jadinya.. aku nih tak muntah semua makan sedappppp ajek.. lepas tuh debab mengebu-gebu!  kih kih kih...)




MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH SAW

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi saw bersabda rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi saw suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut.

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi saw bersabda wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.

7. Susu – Nabi saw bersabda susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.

8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.

10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka – Nabi saw selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali).

12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.



Cerita makan pula ya.. agenda utamakah? Bila nak jadi macam encik suami nih?.. agenda makan bukan agenda utama.. agenda makan beliau adalah agenda terlastttt.. barulah leh kurrrussssssss langsing macam diaaaa.... AZAM AZAM AZAMMM... :)



Semuga Allah permudahkan segalanya... Amin.

Reactions:

0 comments:

Post a Comment