Friday, 15 November 2013

Otak Otak Sedap

Otak-otak sendiri bikin senang ajaaa... tapi kurang keazaman nak buat. Ayra sangat suka otak-otak ni jadi azam ada lebih sikitlah lately ni buat otak-otak. Lelebih lagi tempohari daku ada pergi kelas Masakan Nyonya di MIB akan bertambah rajinnya...

TETAPI.. kualiti kontrol anakku ini amat la hebatttt... 3 kali ibu dia buat otak-otak tidak menepati piawaiannya! waduh.. waduhhh... tekak ibu dah sedap ni.. tekak Ayra tak sedap. Otak-otak yang chef masak pon tak sedap! hahahhaha...

Gred A++ betul tekak Ayra ni.. hanya kedai punya otak-otak yang sedap! Grrrr..


Otak-otak Ikan Tenggiri - mewah ikan.

Otak-otak Ibu ni kata Ayra tak sedap sebab ikan banyak sangat! , ikan tak lumat ..., kasar2 ibu tak blender halus cam kedai...  adoii... sedap nih nak ikan banyakkkk nak oiii..... otak-otak orang kaya mewah ikan tengiri ni..... ngeh ngeh.. ngeh..




Takpelah tak sedap Ibu forzenkan ajek.. Ibu makan ngan ayah aje udah..



hampir jadi, tapi tak jadi jugak...
Otak-otak kali ke3 test ... kaler merah dah macam kedai.. tapi lembut naaa otak-otak ibu.... so fail jugak... adeh.. Beli kedai aje sudahlah gamaknya.. Otak-otak kedai banyak tepung, ikan sikit dan konpem bubuh serbuk perasa.. mana pulak nak dapat resepi kedai pulak.. heheheh...


Selit-selit juga gambar ibu bersama rakan-rakan office ibu g belajar Masakan Nyonya. Seronok layan masak-masak ni .. Ramai yang attend kelas ni.. yg pandai masak pon ada join, yang tak reti masak langsung sohih la ada kan... eh.. ada potong bawang pon kekok mekok.. hahhaha.. arr...sebab itu g kelas, awak yg dah reti masak pon menyibuk jugak heran betul.

Masakan nyonya sedapppp... aku memang suka bangat, udah Melakakan.. tapi sebab masakan nyonya nih ada belacan baru kick.. so kurang nak nak dinyonyakan untuk masakan seharian.





Otak-otak Chef warna kuning yer...  Otak-Otak Nyonya. Pon fail di tekak Ayra! tak sedap! makan segigit aje... hahahhaha.. adoii... Otak-otak Chef tak sedap sbb banyak rempah...ada daun-daun... kakakakka... sedap ni nak oiiii.. adehh laaaa...




 Ibu dan kawan-kawan semasa main kelas masak-masak. Syiok juga..  FREE class, pergi ajalahkannn... :)

Kami masak Kari Nyonya dan Otak-Otak Nyonya!

Belajar ukir buah-buahan juga... senang ajerr ukirnya.. beli aja pisaunya.. :)


Best g kelas memasak ini.. kenkadang bukan masak pon apa yang dibelajarkan tu.. Just for ilmu dan hobi .. :) Anak punya kualiti kontrol lain macam hanya suka otak-otak kedai yg kaler merah, kesimpulannya.. beli ajalah otak-otak dikedai... hahahhaha...
see ya...

Reactions:

0 comments:

Post a Comment